Du är här:Start > Om oss

Pastor i Allianskyrkan

Esgrim Rommel är pastor i Aneby Alliansförsamling. Vi lät Esgrim svara på några frågor och hoppas därmed att det kan vara en bra presentation för invånarna i vår kommun.

Berätta lite om vem du är, Esgrim Rommel?

Jag är 43 år och ursprungligen från Stockholm men har hunnit flytta några gånger. Jag har bott både i Gnesta, Mölnbo och - faktiskt - Aneby tidigare! Även utomlands några kortare perioder, på Nya Zeeland samt i Tyskland.
   Jag är en rätt filosofisk och naturintresserad människa, som tycker om att arbeta i trädgården, att cykla och vandra i skog och berg liksom att fotografera. Att måla (bl a med akryl) gillar jag också, när jag får tid till det.
   Så tycker jag mycket om att resa… både i närområdet men också längre bort. Jag är väldigt nyfiken att lära mig mer om andra kulturer och människor - och ser det som en förmån att få göra det! Jag är även ett loppis-freak och letar då framför allt efter tennföremål.
   Förutom pastor är jag utbildad lärare (grundskola /gymnasium). I skola har jag arbetat de senaste 15 åren, bl a med likabehandlingsarbete, implementering av nya läroplanen, elevvård och specialpedagogik. Arbetsmiljöfrågor har också engagerat mig.
   Vid sidan av detta håller jag då och då föräldrautbildningar samt arbetar enskilt med barn och ungdomar som har olika utmaningar i sin impulskontroll. De senaste tio åren har jag kombinerat två deltider som lärare respektive pastor. 

Berätta om din familj!

Familjen består av min fru Camilla (45- årig lärare med rektorskompetens). Vi firade 20-årig bröllopsdag förra året och delar många intressen - förutom att Camilla är mycket mer musikalisk än jag! Hon spelar piano, och det är en
förmån att bara få vara lyssnare…
    Tillsammans har vi tre barn, två tjejer i tonåren samt en
kille på 11 år. Och så Guinness förstås, vår glada terrier.

Berätta något om dina tidigare pastorsuppdrag!

Jag är pastor inom Svenska Alliansmissionen, ett samfund jag trivs väldigt gott med och speciellt det spännande utvecklingsarbete som äger rum där. Jag är inte uppvuxen inom någon kyrka men sökte och fann en hållbar tro som ung vuxen. I den vevan kom jag i kontakt med Skarpnäckskyrkan i Stockholm, vilken ju tillhör Alliansmissionen, och på den vägen är det…
   De två pastorstjänster jag haft har varit i Stockholmsområdet, dels i Älta och dels en bit ut på landet, utanför Södertälje. Min första tjänst i Älta var i en relativt nystartad pionjärkyrka. Det gav mig många impulser till hur man kan tänka och vara ”kyrka på nytt sätt”.
   I min andra tjänst fick jag bära med mig erfarenheterna av nytänkande in i ett sammanhang i området runt Järna, ett område med alternativa livsstilar och andlighet. Det blev många spännande samtal och möten (bl a inom Alpha-kurser), så det blev nödvändigt att tänka ”kyrka på nytt sätt”.
   Sammantaget har allt detta präglat mig som pastor, och jag hoppas att erfarenheterna kan komma till nytta i mitt nya församlingsuppdrag med bl a församlingsutveckling på agendan.

Hur känns det att komma till Aneby Alliansförsamling och hur känns det att flytta till Småland?

Det känns både roligt och spännande att få komma till Aneby samhälle och till Allianskyrkan. Jag känner till både orten och kyrkan sedan tidigare, inte minst eftersom vi bott permanent i Aneby i början på 2000-talet och sedan dess haft fritidsboende på landet utanför. Aneby är en trivsam kommun med glada, engagerade och positiva människor! Sen är ju naturen så vacker här!
   Jag förstår och inser att arbetet som pastor i en mellanstor smålandsförsamling kommer vara annorlunda än det jag är van vid, men jag ser fram mot det. Det är en stabil församling med stort engagemang och hjärta som vill vidare mot framtiden. Jag bär med mig mycket tankar och idéer men kommer ta det lugnt till att börja med, så vi får lära känna varandra ordentligt först.
   När vi väl landat som familj med arbete och skola, hoppas jag också på allvar kunna få ägna en del av min fritid åt odling. Vem vet, kanske också biodling på sikt?
   Nu ser jag fram emot att få möta dig som läser det här! Kanske ses vi på Thimons någon gång, för där hoppas jag kunna sitta och arbeta ibland. Eller vem vet, kanske på Träningsverket? Väl mött när vi ses!